Matematiikkaa ilon, ymmärryksen, oivallusten ja innostuksen avulla – tervetuloa Opikon blogiin!
Tervetuloa Opikon blogiin! Tämä on paikka uusille matikkaoivalluksille, vanhoille hyviksi koetuille ja testatuille käytännöille sekä tutkimuksille.
Täällä sukellamme matematiikan maailmaan positiivisin ja ratkaisukeskeisin silmin. Kirjoituksissa käsittelemme matematiikan haasteita, oppimisvaikeuksia ja toiminnallista matematiikan opetusta käytännön vinkkien ja esimerkkien kautta.
Pohdimme myös, miten toiminnallinen matematiikka antaa ajattelulle aikaa, ja kuinka matematiikkaa voi oppia ymmärtämään.
Mukana kirjoittajatiimissä on Päivi Perkkilä, Hannele Ikäheimo ja Leena Kokko, kaikki matematiikan opettajankouluttamisen ammattilaisia ja opetusmateriaalien tekijöitä, jakamassa kokemuksiaan ja näkemyksiään. Tavoitteenamme on innostaa ja antaa konkreettisia työkaluja matikan oppimisen ilon löytämiseksi – niin lapsille, nuorille kuin aikuisille. Intohimomme on kertoa mitä, miksi ja miten ja näin kasvattaa opettajien ymmärrystä matematiikan opetusta toiminnallisin keinoin.
ALVA – Innovatiivinen ratkaisu tukemaan erityisopettajien työtä ja mahdollistamaan peruslaskutaitojen oppimisen yläkoulussa ja toisella asteella.
17.9.2024
Opikko on erikoistunut toiminnallisiin menetelmiin matemaattisten taitojen arvioinnissa ja oppimisvaikeuksien tukemisessa. Opikosta löytyy myös yksilöllistä apua erilaisiin matikkahaasteisiin. Opikko on valittu osallistujaksi valtakunnalliseen Innovaatiokilpailuun, jossa ALVA-materiaalikokonaisuus kilpailee sarjassa ”Innovaatiot, jotka ovat osoittaneet vaikuttavuutensa.” Kilpailuun osallistuu yhteensä 57 innovaatiota, joista vain viisi on yritysten kehittämiä ratkaisuja, kuten ALVA. Palkinto myönnetään hankkeille, jotka ovat onnistuneesti tuoneet uusia käytäntöjä ja osoittaneet konkreettista vaikuttavuutta opetusalan kehittämisessä.
ALVA on suunniteltu erityisesti laaja-alaisille erityisopettajille tukemaan heidän työssään lasten ja nuorten matemaattisten taitojen arvioinnissa ja kehittämisessä. ALVA perustuu uusimpiin tutkimustuloksiin ja käytännön kokemuksiin, joissa erityisopettajat voivat arvioida ja kehittää lasten matemaattista ajattelua toiminnallisilla menetelmillä. ALVAn avulla opettajat saavat työkalut, joilla voidaan tunnistaa yksilöllisiä oppimisvaikeuksia ja tukea nuorten kehitystä tehokkaasti.
ALVAn ovat suunnitelleet Hannele Ikäheimo ja Leena Kokko.
Vaikuttavaa tukea käytännön tarpeisiin
Opikon perustaja ja materiaalin toinen kehittäjä Leena Kokko kertoo, että ALVA on syntynyt suoraan käytännön tarpeista:
”Erityisopettajat ovat usein tilanteessa, jossa heiltä vaaditaan sekä syvällistä matemaattisten taitojen ymmärrystä että kykyä löytää oikeat keinot tukea oppijoita. ALVA vastaa juuri tähän tarpeeseen tarjoamalla kattavan, toiminnallisen lähestymistavan matematiikan oppimiseen. ALVAn avulla nuorten matematiikan osaaminen ensin kartoitetaan, sen jälkeen järjestetään toiminnallista matematiikan opetusta puuteelliisiin osaamisen kohtiin ja tehdään harjoitustehtäviä. Matikka ei enää näyttäydy oppijoille isona matikkamörkönä, vaan ALVAn avulla kehityskohteet voidaan palastella. Näin matematiikan oppimiseen on helppo luoda saavutettavat tavoitteet, jotka mahdollistavat uuden oppimisen. Olemme jo nähneet vaikuttavia tuloksia useissa kunnissa ja kouluissa, joissa koulutusta on toteutettu.”
Innovaatio, joka toimii jo nyt
ALVA erottuu kilpailussa, sillä se on jo käytännössä osoittanut toimivuutensa. Kokon mukaan materiaalia käyttävät ovat raportoineet merkittävistä parannuksista nuorten matemaattisten taitojen kehittymisessä ja motivaatiossa oppia matematiikkaa. Oppijat ovat kokeneet innostusta ja oivalluksia, kun voivat oikeasti ymmärtää matikan tehtäviä ja niiden erilaisia ratkaisutapoja. Myös kunnat ovat saaneet hyötyä pitkäaikaisista ratkaisuista oppimisvaikeuksien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.
Osallistuminen Innovaatiokilpailuun on askel kohti ALVAn laajempaa levitystä ja tunnustusta opetusalan merkittävänä innovaationa. ALVAn tavoitteena on laajentaa sen käyttöä eri kunnissa ja koulutussektoreilla tulevaisuudessa.
Innovaatiokilpailu ratkeaa 23.10.2024.